Besteforeldre oppdrar barnebarn - helpguide.org (2023)

Utfordringene til besteforeldre som oppdrar barnebarna

Som besteforeldre har vi vanligvis fordelen av å samhandle med barnebarna våre på et nivå som en gang er fjernet fra foreldrenes daglige ansvar.For mange av oss betyr besteforeldre en helg sammen nå og da, en ettermiddagsspilldato, en kveld barnevakt, en sommerferie eller chatter på telefon- og e -postutvekslingene her og der.Men når livsforholdene endres-gjennom skilsmisse, foreldrenes død eller endringer i foreldrenes arbeid eller skolerelaterte ansvar, faller det ofte til besteforeldre å påta seg helt eller deltidsansvar for barnebarna.

Også kjent som "slektskapsomsorg", et økende antall besteforeldre tar nå på seg foreldrerollen for barnebarna, og fører dermed det tradisjonelle besteforeldrene/barnebarnsforholdet.Dette betyr ofte å gi opp fritiden, muligheten til å reise og mange andre aspekter av din uavhengighet.I stedet tar du nok en gang ansvaret for det daglige vedlikeholdet av et hjem, planer, måltider, lekser og lekedatoer.Og hvis det var tragiske omstendigheter som krevde deg å gå inn i rollen som en forelder, vil du møte mange andre stressfaktorer, for eksempel å takle din egen og barnebarns sorg.

Men å oppdra barnebarna dine, selv om de er utfordrende, kan også være utrolig givende.Ja, det kan hende du må takle colicky babyer eller lunefulle tenåringer, men du vil også oppleve en mye større forbindelse til barnebarns verden, inkludert skole- og fritidsaktiviteter.Du kan også finne deg selv å rulle tilbake årene, forynget av det konstante kameratskapet til mye yngre mennesker.Og du kan utlede enorm tilfredshet fra å gi barnebarna et trygt, pleie og strukturert hjemmemiljø for å vokse og føle deg elsket.

Utforske dine rettigheter som besteforeldre

Noen omstendigheter gjør det nødvendig for besteforeldre å søke lovlig hjelp.Hvis det har vært en skilsmisse, død av en forelder, fremmedgjøring eller mistanken om at barnebarna dine ergjennomgår omsorgssvikt eller overgrep,Det kan hende du må konsultere en advokat eller advokatgruppe for å avklare dine juridiske rettigheter og sikre tilgang til barnebarna dine.

Lese:Juridisk og varetektshjelp for besteforeldre som oppdrar barnebarn.

Besteforeldre som oppdrar barnebarna Tips 1: Erkjenn følelsene dine

Utsiktene til å oppdra barnebarn er bundet til å utløse en rekke følelser.Positive følelser, som kjærligheten du føler for barnebarna dine, gleden ved å se dem lære og vokse, og lettelse ved å gi dem et stabilt miljø, er lett å erkjenne.Det er vanskeligere å innrømme følelser som harme, skyld eller frykt.

Det er viktig å erkjenne og akseptere det du føler, både positivt og negativt.Ikke slå deg selv over tvil og bekymringer.Det er bare naturlig å føle en viss ambivalens om barneoppdragelse i en tid da du forventet at ansvaret ditt skulle avta.Disse følelsene betyr ikke at du ikke elsker barnebarna dine.

Hva du kan føle

Stress og bekymring- Hvis du har vært vant til sporadisk besøk fra et barnebarn, er det tilbake i salen på heltidkan føle seg stressendeog overveldende.Du kan bekymre deg for hvordan du vil håndtere tilleggsansvaret og hva som vil skje med barnebarna hvis noe skjer med deg.

[Les: Hvordan slutte å bekymre deg]

Sinne eller harme- Du kan føle sinne eller harme overfor barnebarns foreldre for å forlate deg ansvaret for å ta vare på barnet sitt.Eller du kan være harme over andre venner som gleder seg over pensjonen du en gang så for deg.

Skyld-Du kan føle deg skyldig og ansvarlig for barnets feil som foreldre, andre gjetting og angre på dine egne feil da du først var foreldre.

Sorg- Det er mange tap som følger med å ta inn barnebarna dine, inkludert tap av din uavhengighet og den enklere rollen som "besteforelder", i stedet for den primære omsorgspersonen.Du kan også væresørgende for barnet dittog vanskene som har ført til denne situasjonen.

Når du begynner å føle deg overveldet ...

Husk at selv om du kanskje ikke har den energien du gjorde når du var yngre, har du den visdom som bare kommer med erfaring - en fordel som kan utgjøre en stor forskjell i barnebarnets liv.I motsetning til førstegangsforeldre, har du gjort dette før og lært av dine feil.Ikke undervurder hva du har å tilby!

Verdens største terapitjeneste.100% online.Bli matchet med en profesjonell, lisensiert og overvåket terapeut på så lite som 48 timer.

Få 20% avslag

Tips 2: Ta vare på deg selv

Du forventet sannsynligvis ikke å oppdra barn igjen på dette stadiet i livet ditt.Noen ganger kan de fysiske, emosjonelle og økonomiske kravene føles overveldende.Derfor er det veldig viktig at du tar vare på deg selv og får den støtten du trenger.

Når du er opptatt av de daglige kravene til å oppdra barnebarn, er det lett å la dine egne behov falle ved veikanten.Men å ta vare på deg selv er en nødvendighet, ikke en luksus.Du kan ikke være en god vaktmester når du er overveldet, utmattet og følelsesmessig utarmet.For å følge med på barnebarna dine, må du være rolig, sentrert og fokusert.Å passe på din egen mentale og fysiske helse er hvordan du kommer dit.

[Les: aldrende godt]

En sunn du betyr sunne barnebarn.Hvis du ikke tar vare på helsen din, vil du heller ikke kunne ta vare på barnebarna dine.Gjøre det til en prioritet tilSpis næringsrike måltider,trene regelmessig, og fåtilstrekkelig søvn.Ikke la legenes avtaler eller medisiner ompeke lysbildet.

Hobbyer og avslapning er ikke luksus.Å hugge ut tid for hvile og avslapning er viktig for å unngå utbrenthet og depresjon.Bruk "meg tid" til å virkelig pleie deg selv.I stedet for å regulere foran TV -en (som ikke vil gjenopplive deg), velgaktiviteter som utløser avslapningsresponsen, for eksempel dyp pusting, yoga eller meditasjon.

Det er greit å lene seg på barnebarna dine for å få hjelp.Barna er smartere og mer dyktige enn vi ofte gir dem æren for.Selv små barn kan hente seg etter seg selv og hjelpe rundt i huset.Å hjelpe ut vil også få barnebarna til å føle seg bra.

Støtte gjør hele forskjellen

Studier viser at besteforeldre som takler det ekstra stresset med å oppdra barnebarn er de som oppsøker andre for støtte.

Finn noen du kan snakke med om hva du går gjennom.Dette vil gi deg en sjanse til å jobbe gjennom følelsene dine og oppnå en aksept av situasjonen.Hvis du benekter eller ignorerer disse følelsene, vil de komme ut på andre måter og kan påvirke forholdet ditt til barnebarna dine.

Se etter støttegrupper for besteforeldre som oppdrar barnebarn.Støttegrupper eller til og med telefonstøtte kan være veldig nyttig på denne reisen, og det er en god start for å få venner i lignende situasjoner.Å høre fra folk som har vært der, kan hjelpe både med å løfte humøret og gi deg konkrete forslag for din situasjon.

Nå ut i samfunnet ditt for hjelp til barnepass.Hvis du er medlem av en kirke, synagoge eller annen religiøs organisasjon, kan det hende du kan be om tilgjengelige barnevakter.Prøv å spørre på et bibliotekets historietid, chatte opp andre foreldre på lekeplassen, finne ut om noen naboer har en pålitelig tenåring tilgjengelig for barnevakt, eller om andre foreldre er interessert i en barnevakt.

Ta kontakt med foreldre med barn.Selv om du føler at du er fra en annen generasjon, kan gleder og trengsler ved å oppdra barn raskt danne vanlige bånd.Det kan ta tid, mensmi vennskapMed foreldre til lignende alderen kan barn tilby kameraderi og hjelp til å navigere i labyrinten av problemer som barn står overfor i dag.

Tips 3: Innse at barnebarna dine også vil ha blandede følelser

Å flytte til et nytt hjem er aldri lett, selv ikke i de beste omstendighetene.Når barn har å gjøre med tap av regelmessig kontakt med foreldrene eller foreldrene, er flyttingen enda vanskeligere.Det vil ta litt tid for barnebarna dine å tilpasse seg, og i mellomtiden kan de oppføre seg spesielt motsatte og vanskelige.Og hvis barna har lidd av emosjonell omsorgssvikt,traume, eller misbruk, vil ikke disse sårene forsvinne bare fordi de nå er på et trygt sted.De vil trenge tid til å leges.

Barnebarna dine kan motvirke å bli skilt fra foreldrene og ønsker å komme tilbake,Selv om deres hjemmesituasjon var farlig eller voldelig.Ikke ta dette personlig.Foreldre-barn-båndet er mektig.Selv om barna er gamle nok til å forstå at de har det bedre med deg, vil de fortsatt savne foreldrene og slite med følelser av forlatelse.

Barnebarns følelser kan komme ut på mange måter, inkludert atferd.De kan vippe ut medaggressiv eller upassende oppførsel, eller de kan trekke seg og skyve deg bort.

Uansett atferd, trenger barnebarna dine komfort og støtte.Hvis du begynner å bli sint eller opprørt, kan du sette deg i hodet.Se for deg hva de har vært gjennom, og forvirring, mistillit og frykt for at de sannsynligvis føler.

Husk at barn ofte opptrer på et trygt sted.Selv om det kan føles som om barnebarna ikke elsker eller setter pris på deg noen ganger, betyr atferden deres faktisk at de føler seg trygge nok til å uttrykke skremmende følelser.

Når barnebarna først ankommer, kan de være på sin beste oppførsel.Ikke vær for motløs hvis de etter en kort "bryllupsreise" -fase begynner å handle ut.Dette betyr ikke nødvendigvis at du gjør en dårlig jobb.Som nevnt tidligere, kan dette være et tegn på at de endelig føler seg trygge nok til å lufte sine sanne følelser.

Tips 4: Fokuser på å skape et stabilt miljø

Selv om det vil ta barnebarna dine tid å tilpasse seg deres nye boopplegg, er det trinn du kan ta for å gjøre overgangen enklere.Fremfor alt trenger barnebarna dine å føle seg trygge.Barn trives i et miljø som er stabilt og forutsigbart.

Etablere en rutine.Rutiner og tidsplaner er med på å få et barns verden til å føle seg trygge.Sett en plan for måltider og sengetid.Lag spesielle ritualer som du og barnebarna dine kan dele i helgene eller når du gjør deg klar til sengs.

Oppmuntre innspillene deres i sitt nye hjem.La barnebarna dine hjelpe til med å pakke og bevege seg i eiendelene sine i den grad de er i stand til sin alder.Oppfordre dem til å dekorere det nye rommet sitt og ordne det som de vil.Å ha litt kontroll vil gjøre justeringen enklere.

Sett klare, alderspassede husregler og håndhev dem konsekvent.Barn føler seg sikrere når de vet hva de kan forvente.Kjærlige grenser forteller barnet at han eller hun er trygg og beskyttet.

Forsikre deg om at hvert barnebarn har et privat rom.Hvis barnebarna deler et soverom, blir du kreativ: bruk en skillelinje til å skille ut et privat område i et større rom, oppføre et lekehus i hagen eller sette opp et telt i familierommet.

Tilby din tid og oppmerksomhet.Du kan være en konsekvent, betryggende tilstedeværelse for barnebarna dine.Forsøk å få tid til å samhandle med dem på begynnelsen av dagen, når de kommer hjem fra skolen og før sengetid.

Tips 5: Oppmuntre til åpen og ærlig kommunikasjon

Å kommunisere åpent og ærlig med barnebarna dine er noe av det beste du kan gjøre for å hjelpe dem med å takle sin nye situasjon.Det er spesielt viktig å ta seg tid til å virkelig lytte til barnebarna dine.I denne vanskelige tiden trenger de en voksen de kan gå til med spørsmålene, bekymringene og følelsene sine.

[Les: Effektiv kommunikasjon]

Planlegg vanlige tider når du sitter og snakker med hverandre,Fri fra TV, telefoner, spill og andre distraksjoner.

Oppfordre barnebarna til å snakke om følelsene sine, både gode og dårlige.Prøv å lytte uten å dømme eller avskjedige følelsene sine.

Hjelp barnebarna dine å lære å identifisere følelsene sine.For eksempel, hvis barnebarnet ditt virker opprørt, kan du si: “Du ser trist ut.Plager noe deg? ”

Små barn kommuniserer gjennom lek.Små barn kan ikke være i stand til å verbalisere hvordan de har det, men vil uttrykke seg gjennom spillet sitt.

Det er greit å si: "Jeg vet ikke."Du trenger ikke å ha svar på alt.Hvis du ikke vet når mamma kommer hjem, for eksempel, vær ærlig om det.Ikke unngå spørsmålet eller løgn.

Hvor mye skal du fortelle unge barnebarn?

Når du bestemmer deg for hva du skal fortelle barnebarna dine om situasjonen, er det viktig å vurdere deres alder og utviklingsferdigheter.Følgende tips kan hjelpe:

 • Unngå å fortelle barnet for mye.Mange barn er rett og slett for unge til å forstå hele historien.Når besteforeldre forteller et lite barn alle detaljene i situasjonen, kan de skape mer skade enn godt.For mye informasjon kan være forvirrende, skummel og overveldende for barnet.
 • Unngå å fortelle barnet for lite eller ingenting i det hele tatt.Barn er smarte.De vil hente småting om situasjonen deres, selv om detaljene ikke blir diskutert direkte.Hvis barn lærer om hva som skjer fra noen andre, kan de føle seg såret, lure og forvirret.De kan unngå å stille deg spørsmål eller snakke med deg om andre viktige bekymringer fordi de mener at visse emner er "utenfor grensene."
 • Aldri vri fakta eller lyve for barnet.Selv veldig små barn vet forskjellen mellom sannheten og en løgn.De deler ofte sammen informasjon, men er da redde for å snakke om sannheten.Noen mennesker kan vri fakta i et forsøk på å beskytte barnet.Men den tilnærmingen slår ofte tilbake.Når barn blir fortalt usannheter om en situasjon, kan de bli veldig forvirrede, sinte og såret.Den beste strategien er å være ærlig med barnebarna dine, på deres forståelsesnivå.Barnebarna dine vil lære viktigheten av tillit og ærlighet i forhold.

Kilde:Besteforeldre oppdrar barnebarn, University of Wisconsin-Extension

Tips 6: Oppmuntre til kontakt med foreldre

Det er ikke alltid mulig for barn å være i kontakt med foreldrene, og til tider er det kanskje ikke i et barns beste interesse.Men generelt er det sunt for barnebarna dine å opprettholde forhold til foreldrene, spesielt hvis de kan bo sammen med dem igjen.Hvis det ikke er mulig å møte personlig, kan du oppmuntre til kontakt på andre måter, inkludert telefonsamtaler, videochatter, kort og brev og e -post.

Å gjøre besøk med foreldrene så glatte som mulig

Ikke legg barnebarnet ditt i midten.Forsøk å sette av alle følelser av sinne eller skuffelse du har overfor barnebarna.Unngå å lufte problemer eller si kritiske ting om forelderen foran barnebarnet ditt.Og ikke få barnebarnet ditt til å føle seg skyldig i å tilbringe tid med foreldrene.Dette kan være forvirrende og urovekkende for barnet.

Kommuniser og samarbeide med barnebarns foreldre.Gjør det du kan for å glatte forholdet og få foreldrene til å føle en del av barnets liv.Del informasjon om barnets skole, hobbyer og venner.Forsikre deg om at forelderen har barnets plan og kontaktinformasjon.

Gjør besøk til en del av barnebarns rutine.Kontakt med foreldre vil være mindre stressende for barn hvis de vet hva de kan forvente.Hvis det er mulig, besøker planen i god tid og legger dem på en vanlig plan.Snakk med foreldrene på forhånd, så alles forventninger til besøket er klare.Det er best hvis både foreldre og besteforeldre håndhever de samme reglene.

Vær følsom for barnebarns følelser.Det er viktig å snakke med barnebarnet ditt om hvordan de føler om foreldrekontakt.Selv når barna gleder seg til et besøk eller samtale, kan det få mange følelser, inkludert usikkerhet og nervøsitet.Barn kan bekymre seg for at forelderen ikke elsker dem lenger, eller at de ikke vil ha noe å snakke om.Vær der for å berolige dem.

Hjelp barnebarnet ditt med å takle skuffelse.Noen ganger går ikke besøkene bra, eller foreldrene dukker ikke opp.Vent til en venn hvis du trenger det, men unngå fristelsen til å si sinte eller sårende ting om foreldrene foran barnebarnet ditt, da dette ikke vil få ham til å føle seg bedre.Snakk i stedet med barnebarnet ditt om hva som skjedde og hvordan de føler om det.

Finne støtte

 • I USA

  Statlige faktaark- Finn ressurser for besteforeldre som oppdrar barnebarn i staten din.(AARP)

 • I Storbritannia

  Råd til slektskapspleiere- Råd, støtte og en hjelpelinje for besteforeldre som oppdrar barnebarn i Storbritannia.(Besteforeldre pluss)

 • I Australia

  Besteforeldre - lenker- Regionale og nasjonale støtteressurser for besteforeldre i Australia, inkludert en hjelpelinje.(Family Court of Australia)

Sist oppdatert eller gjennomgått 22. juni 2023

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Twana Towne Ret

Last Updated: 23/10/2023

Views: 5764

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Twana Towne Ret

Birthday: 1994-03-19

Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

Phone: +5958753152963

Job: National Specialist

Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.